Φυσικά γλυκαντικά: Μέλι, σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου

στις

Η ύπαρξη τους αποδεικνύει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ταυτόχρονα και εύγευστη. Μιλάμε βέβαια για τα φυσικά γλυκαντικά, που είναι πλέον ευρέως διαδεδομένα ως υποκατάστατα της λευκής ζάχαρης που αποτελεί κύριο συστατικό πολλών επεξεργασμένων τροφών και έχει συνδεθεί άμεσα με την παχυσαρκία και με σοβαρά μεταβολικά νοσήματα.

Γι’ αυτό το λόγο, η χρήση φυσικών γλυκαντικών όπως αυτών που περιγράφονται πιο κάτω, συστήνεται ολοένα και περισσότερο, προσφέροντα την απαραίτητη γλυκύτητα στα φαγητά μας με φυσικό τρόπο.

Μέλι: 

…περιέχει μικρές ποσότητες Βιταμινών Β και μεταλλικών στοιχείων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο…

Έχει παρόμοια θερμιδική απόδοση με την λευκή ή καστανή ζάχαρη, άρα δεν αποτελεί πιο διαιτητική επιλογή αλλά πιο θρεπτική, καθώς περιέχει μικρές ποσότητες Βιταμινών Β και μεταλλικών στοιχείων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο σε σύγκριση με τις «κενές» θερμίδες που παρέχει η απλή ζάχαρη. Αυτό ισχύει για το άβραστο (αλλιώς άθερμο) μέλι που έχει συνήθως πιο σκούρο χρώμα και δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία. Αν και αποδίδει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την ζάχαρη, η περιεκτικότητα του σε φρουκτόζη καθιστά απαραίτητη τη χρήση του σε μικρές ποσότητες.

Σιρόπι Αγαύης (Agave Syrup):     

…ένα φλιτζάνι ζάχαρης αντιστοιχεί με περίπου 0,5 φλιτζάνι σιρόπι αγαύης.

Παράγεται από τον κάκτο αγαύη, και είναι γνωστό ως νέκταρ αγαύης. Αν και αποδίδει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με την ζάχαρη, το σιρόπι αυτό είναι 1,5 φορές πιο γλυκό από την ζάχαρη, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερες ποσότητες. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι ζάχαρης αντιστοιχεί με περίπου 0,5 φλιτζάνι σιρόπι αγαύης. Παρόλο που θεωρείται μια καλή εναλλακτική επιλογή έναντι της ζάχαρης, αφού διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις σακχάρου στο αίμα, υποστηρίζεται ότι οι ιδιότητες του φυτού χάνονται λόγω της θερμικής επεξεργασίας που υποβάλλετε ώστε να γίνει σιρόπι. Κατά αυτή την επεξεργασία στην ουσία προκύπτει προϊόν πλούσιο σε φρουκτόζη το οποίο είναι ανάλογο του σιροπιού καλαμποκιού (High Fructose Syrup). Η κατανάλωση της φρουκτόζης σε μεγάλες ποσότητες είναι γνωστό ότι προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου αλλά και τριγλυκεριδίων (μακροπρόθεσμα), και για αυτό το λόγο, το σιρόπι αγαύης πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ αλλά και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση της συσκευασίας που αφορά την περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

Σιρόπι σφενδάμου (Maple Syrup):

…είναι πλούσιο σε μαγγάνιο , ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Παράγεται από το βράσιμο του χυμού του δέντρου σφένδαμος και έχει έντονο άρωμα βανίλιας και μπαχαρικών. Η διαφορά του από το μέλι είναι ότι όταν θερμανθεί δεν χάνει τα θρεπτικά συστατικά του, αφού είναι πλούσιο σε μαγγάνιο , ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι διάσημο για χρήση του πάνω από τα pancakes, ωστόσο χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως υποκατάστατο ζάχαρης στην ζαχαροπλαστική, στα δημητριακά -αν χρειάζεται-, και σε διάφορα ροφήματα.

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s