What’s the difference?: 4 εναλλακτικές επιλογές για αλεύρι και γιατί να τις δοκιμάσουμε

στις

Με αφορμή μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για καινούργιες συνταγές για τηγανίτες, ανακαλύψαμε ότι οι επιλογές πλέον στο αλεύρι που χρησιμοποιούμε, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό για όλες τις χρήσεις. Πολλές συνταγές πρότειναν από αλεύρι ολικής, αμυγδάλου, καρύδας ή βρώμης μέχρι και αλεύρι από κινόα, σόγια, φαγόπυρο, λιναρόσπορο, και η λίστα δεν τελειώνει εδώ! Αφού είμαστε λάτρεις των εναλλακτικών επιλογών ιδιαίτερα όσο αφορά τα προϊόντα υγιεινής διατροφής, το ψάξαμε λίγο περισσότερο! Τι μπορούν να μας προσφέρουν κάποια μη παραδοσιακά είδη αλευριού;

Αλεύρι αμυγδάλου:

«…3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις αντιστοιχεί σε 1½ φλ. αλεύρι αμυγδάλου»

Aλεύρι που φτιάχνεται από αλεσμένα αμύγδαλα με ιδιαίτερο άρωμα, μια από τις επιλογές χωρίς γλουτένη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, χαμηλό σε υδατάνθρακες και μπορεί να εμπλουτίσει μια συνταγή πρωτεϊνικά αφού κάθε ½ φλ. περιέχει 12γρ. πρωτεΐνης. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή  στον χρόνο ψησίματος αλλά και στην ποσότητα που χρειάζεται για να αντικαταστήσει το κοινό αλεύρι (εξαρτάται από την κάθε συνταγή αλλά ένας γενικός κανόνας είναι: 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις αντιστοιχεί σε 1½ φλ. αλεύρι αμυγδάλου).

Αλεύρι καρύδας: 

«…τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη»

Το αλεύρι καρύδας περιέχει πιο εύπεπτους υδατάνθρακες σε σύγκριση με το άσπρο αλεύρι, και χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (δεν προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων). Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και σε λιπαρά, γι’αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις συνταγές που περιέχουν αυγά ή έλαια. Έχει μεγάλη απορροφητικότητα σε υγρασία και πολλές φορές το μείγμα που προκύπτει από αυτό το αλεύρι είναι παχύρρευστο, άρα μπορούμε να το αναμείξουμε και με κάποιο άλλο αλεύρι για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Αλεύρι βρώμης:

«…χρησιμοποιείται πανεύκολα για να φτιάξουμε μπισκότα ή κέικ»

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες γνωστές και ως β-γλυκάνες οι οποίες συμβάλουν στην μείωση της χοληστερόλης, επομένως η χρήση του συγκεκριμένου είδους αλευριού είναι ένας επιπλέον τρόπος να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη της βρώμης. Χρησιμοποιείται πανεύκολα για να φτιάξουμε μπισκότα ή κέικ.

Αλεύρι κινόα: 

«…σημαντική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου, αντιοξειδωτικών και άλλων μετάλλων»

Ιδανική επίσης λύση για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, κατάλληλο για γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές ειδικά για ψωμιά, κριτσίνια ή κράκερ, προσδίδοντας μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Όπως και το αλεύρι αμυγδάλου, έτσι και το συγκεκριμένο είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (14γρ. ανά 100γρ.) αλλά και σιδήρου, αντιοξειδωτικών και άλλων μετάλλων. Για να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο η ζύμη και να κρατήσει το σχήμα της, συστήνεται να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες σε συνδυασμό με κάποιο άλλο είδος αλευριού.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s