How do you drink your coffee?: Καφές και διατροφή

στις

Κάθε φορά που φτιάχνουμε μια κούπα καφέ, δεν απολαμβάνουμε μόνο την έντονη μυρωδιά του ή την ιδιαίτερη αίσθηση πικράδας που μας αναζωογονεί, αλλά κερδίζουμε και πολλά άλλα οφέλη για τον οργανισμό μας. Η δραστική και διεγερτική του ουσία, η καφεΐνη, αλλά και οι πολυφαινόλες που επίσης περιέχει (όπως το χλωρογενικό οξύ) παρουσιάζουν διάφορες ιδιότητες.

«…δραστηριοποιώντας έτσι τον εγκέφαλο και βελτιώνοντας τη διάθεση, τη μνήμη αλλά και τη γνωστική λειτουργία.»

Η δράση της καφεΐνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ντοπαμίνης, δραστηριοποιώντας έτσι τον εγκέφαλο και βελτιώνοντας τη διάθεση, τη μνήμη αλλά και τη γνωστική λειτουργία.

Επιπρόσθετα, μέσα από δεκάδες έρευνες που έχουν γίνει, η σωστή λήψη της καφεΐνης έχει συσχετιστεί με τη καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, την αύξηση του μεταβολισμού αλλά και με τη προστασία ενάντια σε ανίατες παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Μπορούμε να πίνουμε όμως όσο καφέ θέλουμε;

Παν μέτρον άριστον!

Η απάντηση στο ερώτημα είναι κλασσική! Κατανάλωση με μέτρο! Συγκεκριμένα, η συνισταμένη κατανάλωση καφεΐνης ανέρχεται στα 400mg ημερησίως, ενώ για τις εγκύους/θηλάζουσες στα 200mg.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα:

  • Ένας espresso 30ml περιέχει 60mg καφεΐνης
  • Ένα cappuccino περιέχει περίπου 80-100mg καφεΐνης
  • Ένας ελληνικός καφές 50ml περιέχει 40mg καφεΐνης
  • Ένα στιγμιαίος καφές 200ml περιέχει 110mg καφεΐνης
  • Ένας καφές φίλτρου 200ml περιέχει 145mg καφεΐνης
  • Ένας ντεκαφεΐνε 200ml περιέχει 0-3mg καφεΐνης

Οι ποσότητες αυτές βέβαια, είναι ενδεικτικές, αφού η περιεκτικότητα του κάθε καφέ εξαρτάται και από παράγοντες όπως η διαδικασία καβουρδίσματος του ή ο χρόνος ψησίματος του.

Καφές και θερμίδες

Ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ, σίγουρα δεν θεωρείται πλούσιο σε θερμίδες ρόφημα, αφού αποδίδει μόλις 2-5 θερμίδες. Όταν όμως προσθέσουμε γάλα πλήρες σε λιπαρά (π.χ. σε ένα cappuccino) οι θερμίδες ανεβαίνουν στις 120. Προσθέτοντας φυτικό γάλα ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά οι θερμίδες κατεβαίνουν στις 60-75.

Για κάθε κουταλάκι ζάχαρη που προσθέτουμε, υπολογίζουμε 20 περισσότερες θερμίδες, ενώ για κάθε κουταλιά κρέμας γάλακτος, 50 θερμίδες και 5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Αυτό που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι οι θερμίδες ενός ροφήματος καφέ με καραμέλα, σοκολάτα ή σαντιγί  μπορούν να φτάσουν τις 300-450 για ένα μέτριο μέγεθος (θερμίδες ενός κυρίου γεύματος!)

Μικρά tips!

Αφού όμως αγαπάμε τόσο πολύ τον καφέ, ας τον φτιάξουμε και όπως πρέπει! Μιλώντας για τον καφέ φίλτρου, μερικά από τα βασικότερα μυστικά παρασκευής του, είναι η χρήση εμφιαλωμένου νερού, το οποίο δεν είναι υπερβολικά ζεστό, έτσι ώστε να κρατήσει τη γεύση αλλά και τις ιδιότητες του. Επίσης, ο καφές, όταν ανοιχτεί, καλό θα ήταν να μεταφέρεται σε ένα αεροστεγές δοχείο και να μην φυλάσσεται στο ψυγείο γιατί μπορεί εύκολα να απορροφήσει υγρασία.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε για υποκατάστατα καφέ από κριθάρι, σύκα, σίκαλη, χαρούπι, γκουαρανά, διάφορες ρίζες κτλ, τα οποία φαντάζουν ως επιλογές που δύσκολα θα δοκιμάζαμε. Και όμως, είναι φυτικά ροφήματα με ίδιο χρώμα όπως ο κλασσικός καφές, κατάλληλα για όσους έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη ή απλά θέλουν να την μειώσουν περιέχοντας βιταμίνες Β, μέταλλα όπως μαγνήσιο και ασβέστιο αλλά και αντιοξειδωτικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s